Mi az előkristályosítás? Miért kerüljük a gőzt olvasztáskor? Csokiblog, első bejegyzés!

Kézműves csokoládék, otthonra is!

Ha bonbont, vagy csokoládés desszertet akarunk készíteni, sokszor felmerül az olvasztás kérdése. Hogyan, meddig, és milyen hőmérsékleten?

A csokoládéolvasztással kapcsolatban elterjed tévhit, hogy a jó megoldás a vízgőz feletti olvasztás, pedig ezt szigorúan tilos csinálni! Ha olvasztás közben a vízgőzből kicsapódó víz a csokiba kerül, tulajdonképpen tönkre is tettük a csokoládénkat!

László Noémi
ChoCollection, alapító

A helyes megfejtés nem más, mint a jó öreg mikrohullámú sütő, amiben sokan égetik el a csokoládéjukat, de a megfelelő módszerrel gyerekjáték lesz az olvasztás!

Lépések:

  1. A csokoládé kétharmad részét válasszuk külön
  2. Ezt a mennyiséget kezdjük el olvasztani a mikrohullámú sütőnkben, de óvatosan, a melegítést meg-meg állítva kevergessük a csokoládénkat, nehogy túlmelegedjen, vagy leégjen.
  3. Ha már jó olvadt a csokoládénk, akkor kivesszük a mikróból és hozzákeverjük a még fel nem olvasztott részt.

Ez az előkristályosítás. Ennek köszönhetően könnyedebb, kicsit buborékosabb, fényesebb lesz a csokoládé, és a visszahűlt, akkor érezni fogjuk azt a roppanósságot, ami a minőségi csokidesszertek ismertetője.